Het gras is iets groener en de mensen zijn blonder. Maar verder is Denemarken op het eerste gezicht net Nederland. Totdat je met een local op stap gaat in Århus. Voor het inmiddels ter ziele gegane dagblad De Pers schreef ik regelmatig voor de reisrubriek ‘Last Minute’, waarin journalisten een Europese stad verkennen met een ‘local’. 

Bron: De Pers, 17 november 2007

Op eigen houtje had je de imposante Domkerk in hartje centrum ook wel gevonden. De opvallend groene daken zijn al van ver te spotten. Maar dan. Dan sta je in de tweede stad van Denemarken, met een vrij reële kans dat het regent, of in elk geval grauw is, en waar moet je dan heen? Het antwoord is simpel: dan klamp je de eerste passerende student aan (herkenbaar aan zeer modieuze kapsels, dito kledij en fiets) en die vraag je om hulp. Die krijg je, want vrijwel elke Deen spreekt vloeiend Engels en is nuchter, maar behulpzaam. Let op: spring niet achterop de fiets, want dat is verboden in het Deense, en verkeersregels worden in dit land altijd – ik herhaal, altijd – nageleefd. Ja, ook stoppen voor een rood verkeerslicht, midden in de nacht, als er niemand aan komt. Maar goed, die student dus. Die wordt je redding in deze stad op het Deense vasteland, zo’n 650 kilometer van de Nederlandse grens.

Het verhaal in dagblad De Pers, 17 november 2007.

Het verhaal in dagblad De Pers, 17 november 2007.

Mijn redding heet Louise Jørgendsen. Halverwege de twintig, studente politicologie en net als de rest van universiteitbezoekend Århus doorgewinterd kroegtijger. En daar komt meteen de aap uit de mouw: als je hier geen Deense feestgangers ontmoet, krijg je de helft van het ‘verstopte’ stadsleven niet mee. We beginnen de avond in de RisRas. Louise kan er duidelijk over zijn: dit is met stip de ‘huiskamer’ van Århus. “Ik ken de eigenaar van deze zaak en weet dat hij er alles aan gedaan heeft om deze plek als thuis te laten voelen voor gasten met de meest uiteenlopende achtergronden. Vandaar de bankstellen, donkerhouten meubels en de superrelaxte sfeer. Iedereen komt hier en alles mag: je kunt zelfs je eigen eten meenemen. Ideaal voor studenten of low budget-reizigers: je haalt gewoon een pizzaatje op de hoek of je neemt een lekkere maaltijdsalade mee, en je kunt hier met een biertje op de bank echt doen alsof je thuis bent!”

We vervolgen onze weg door het uitgaansgebied Latin Quarter, dat wordt opgesierd door kleurrijke gevels waarin de oude, houten constructiebalken veelal nog zichtbaar zijn. Deze bouwstijl is in de rest van het centrum alleen in enkele zijstraatjes nog terug te vinden. De lange, autovrije winkelstraat die als een ware ‘shop-ader’ door de binnenstad loopt, wordt vooral gedomineerd door uithangborden van de hipste internationale kledingmerken. Vooral op zaterdagen is deze ‘Strøget’ net een grote etalage, of catwalk: opvallend veel Århuzenaren doen mee aan de laatste mode. En allemaal claimen ze dat ze de trendsetters zijn van Noord-Europa, dus neem vooral je creditcard mee en sla je slag.

Als het kleine broertje van hoofdstad Kopenhagen doet Århus er alles aan om op zijn eigen manier de aandacht te trekken. Met zijn vele musea, theaters en de grote, internationaal georiënteerde universiteit lukt dat de laatste jaren steeds beter. De prachtige ligging tussen bossen, meren en uitgestrekte stranden trekt vooral in de zomer veel toeristen naar dit gedeelte van Jutland. Maar wie voor een weekendje winkelen, uitgaan en lekker eten komt, kan zich in Århus ook in de winter prima vermaken.

Popartiesten kiezen het grote stadion van Århus regelmatig als locatie voor hun optreden in Denemarken. Als we het imposante, hagelwitte Hotel Royal passeren, wijst Louise op de bar die eraan grenst. “Daar, in café Under Masken, zijn regelmatig internationale beroemdheden te spotten. Die logeren namelijk altijd in Hotel Royal.”

En dan zijn er natuurlijk nog de typisch Deense ‘Pubben’: bruine kroegen waar naast Carlsberg bier (niet schrikken: de Scandinavische bierprijs ligt rond de 6 euro voor een halve liter) vooral ook kruidenbitter als Gammel Dansk wordt geschonken. Mocht je toevallig jarig zijn in Århus, volg dan vooral Louises advies: “Begin je verjaardag met een shotje Gammel Dansk. Dat brengt de rest van het jaar geluk!”

What to do

Eten

Sct. Oluf, Mejlgade 33. Typisch Deense kost, waarbij aardappelen vrijwel vaste prik zijn op het menu. Ouderwetse plattelandsgerechten in een modern jasje. Verrassend.

Doen

Pak een ’20-Kronen-Fiets’ (het ‘Witte Fietsen Plan’ werkt hier wel, ophaal- en inleverpunten door de hele stad) en bezoek Den Gamle By, oftewel het nagebouwde ‘Oude Stadje’. Ervaar het Deense plattelandsleven uit de tijd van Hans Christian Andersen, inclusief gidsen in klederdracht.

Drinken en dansen

Pakhuset, Nordhavnsgade 1 (in de haven), Social Club, Klostergade 34, Train, Toldbodgade 6.