E

Brent Brouwer: keeper met een doel

We zitten in de schaduw van een imposant standbeeld op Plaza de la Ciudadania: letterlijk het ‘plein van de burgers’. We kijken uit op het paleis van de regering, onder een gigantische Chileense vlag. “Steeds als ik die vlag zie, dringt het tot me door”, zegt Brent Brouwer (18). “Ik ben echt in Chili.”

E

Een baby als leerkracht voor de klas

Op duizenden scholen wereldwijd krijgen kinderen tussen de vijf en twaalf jaar lessen van een pasgeboren baby. Het resultaat? Emotionele intelligentie groeit, er is meer begrip en empathie voor klasgenoten, en minder pesten en agressiviteit. [includes English version]

E

Spelersprofielen Daklozen WK – ‘Mijn leven heeft zo moeten zijn’

Drugs, detentie en een dodelijk ongeval hebben het leven van Rachid Sadoq (43) gevormd. Zonder huis en haard maakte hij moeilijke periodes mee. Voor de Stichting Life Goals (voorheen stichting Meer Dan Voetbal) portretteer ik sinds 2009 Nederlandse spelers en speelsters op het WK Voetbal voor dak-en thuislozen.

E

Paradijs voor 500 euro

Je bent de winter meer dan zat. Lange broeken en dikke truien komen je neus uit. Bij ieder vliegtuig dat je ziet, krijg je kriebels in je buik. Je wilt niets liever dan met je rugzak op richting een tropisch paradijs. Liefst wel wat anders dan Thailand- want dat doet iedereen al-, maar je budget is gelimiteerd tot een getal met twee nullen. Wat doe je dan? Juist, je gaat naar Maleisië.

E

De magie van de Ierse ‘mighty craic’

Voor dagblad Spits verzorgde ik tussen 2008-2010 avonddiensten als eindredacteur. Ook schreef ik regelmatig nieuwsartikelen en verslagen voor de reispagina's van de krant. Deze reportage maakte ik vanuit Ierland, tijdens een roadtrip van Dublin naar Donegal.

E

Niemand buitenspel

Voetballen voor een betere toekomst. Vijfhonderd dak- en thuislozen uit 48 landen spelen deze week in Kopenhagen met dit doel in hun achterhoofd. De strijd om de vijfde Homeless World Cup is een gemoedelijke: "We zitten allemaal in hetzelfde schuitje."

E

Haggis met tatties

‘The Best Small Country in the World! Welcome to Scotland.’ Het moge duidelijk zijn: Schotten steken hun voorliefde voor hun kleine, maar fijne land niet onder stoelen of banken. Voor het inmiddels ter ziele gegane dagblad De Pers schreef ik regelmatig voor de reisrubriek ‘Last Minute’, waarin journalisten een Europese stad verkennen met een ‘local’. In deze aflevering: Edinburgh.

E

Column: To make the people nice

Als onderdeel van het mediaprogramma van het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika (NiZA) werkte ik in 2006 zes maanden als journalist voor The Big Issue Namibia. Ik woonde in de hoofdstad Windhoek, maar reisde in een 13-jaar oude Mazda 323 het hele land door om verhalen te maken. Dit is een column die ik schreef voor de website AfricaNews.

E

‘Utrecht Angels’ zijn favoriet op Homeless World Cup

Sinds 2007 doe ik voor binnen- en buitenlandse media verslag van de Homeless World Cup, het jaarlijks terugkerende WK Voetbal voor dak- en thuislozen. In oktober 2012 volgde ik voor het AD/Utrechts Nieuwsblad het Nederlandse damesteam 'Utrecht Angels' tijdens het toernooi in Mexico-Stad.

E

Last Minute: Århus

Het gras is iets groener en de mensen zijn blonder. Maar verder is Denemarken op het eerste gezicht net Nederland. Totdat je met een local op stap gaat in Århus. Voor het inmiddels ter ziele gegane dagblad De Pers schreef ik regelmatig voor de reisrubriek ‘Last Minute’, waarin journalisten een Europese stad verkennen met een ‘local’.

E

Verkassen of verbouwen in de Glazen Stad

Voor regionale krant Het Hele Westland schreef ik jarenlang over mijn geboortestreek. Anno 2005 kampt de ‘Glazen Stad’ met problemen. Het tuinbouwgebied zit op slot: er is geen ruimte voor de broodnodige schaalvergroting. Ik maakte deze analyse van de motor van de Westlandse economie.